Att vara lord har inget med kunglighet att göra utan benämningen används framför allt i ett syfte att kategorisera och höja personen i fråga, ge den ett ämbete och ett namn som snabbt relateras till en hög position, rikedom och makt. Lord är inte endast en adelstitel utan används som benämning på till exempel sönerna i en familj av hertigar och markiser. Lite slarvigt används det istället för de adelsriktiga benämningarna viscounter och earler, men självklart även för de engelska baronerna som får titeln Lord innan sitt dopnamn. Idag har även flera ämbetsmän och politiska ministrar tilltalet Lord ihop med sina namn.

Poetisk lord

Poeten och skribenten George Gordon Byron eller Lord Byron är en av de mest välkända lorderna för allmänheten. Han föddes sent 1700-tal och var från en välbärgad familj, på mammans sida. Efter studietiden, utlandsresor och ett allmänt liv i sus och dus, kom han tillbaka till England och skapade flera tidlösa klassiker inom poesi. Till slut fick Lord Byron lämna landet i exil. Han avled av feber 1824. Många ser titlar och utnämningar som något förlegat medan andra tycker att det är ett utmärkt sätt att belysa och markera viktiga personer. Englands drottning presenterar nya lorder och ladys för långt och troget arbete eller enastående utmärkt utfört jobb.

Moderna lorder och en och annan lady

Idag är de mest kända lorderna de som utnämns i modern tid. Flera artister och berömda personer tar emot utnämningen med stolthet och kan kalla sig lord eller lady ihop med sitt förnamn. Andra som kanske också på sitt sätt blir uppmärksammade, tackar nej eller till och med lämnar tillbaka sin titel. Bandmedlemmarna i The Beatles har fått ta emot titlar av olika slag. Paul McCartney och numer även Ringo Starr kan lägga till ett ”Sir” framför sina namn. Den mest kände kanske är den nu bortgångne John Lennon som både hann ta emot och lämna tillbaka sin titel under livet.